Tuesday, May 12, 2009

ISTIQAMAH KITA DALAM PERJUANGAN DAKWAH : ANTARA KURA KURA DAN SANG ARNAB


Mesti di antara kita masih ingat cerita kura kura dengan arnab yang berlumba lari. Malah sejak di zaman kecil lagi kita telah mendengar kisah ini yang penuh pengajaran. Namun di sebalik cerita ini juga ada pengajaran untuk kita dalam amal dakwah kita.

Kura kura, makhluk Allah yang diciptakan sememangnya berjalan lambat, dan tidak boleh berlari. Namun meneruskan perlawanan dengan arnab yang sangat pantas berlari. Namun akhirnya kekalahan arnab adalah kerana kelekaan dan complancency nya.

Begitu juga pendakwah yang bekerja di medan dakwah yang penuh dengan persaingan tidak perlu takut untuk berlari laju . kita sememangnya perlu berlari laju tapi bukan dengan keangkuhan dan kesombongan dengan kelebihan yang ada.

Kadangkala usaha dakwah kita lebih mirip kepada larian arnab. Larian ini juga membawa kita mencapai target tertentu. Mengambil pengajaran dari sang arnab sangat penting agar kita tidak berlari dengan angkuh, dengan kekuatan yang kita miliki sehingga memandang rendah pada pada kerja dakwah orang lain yang di anggap agak perlahan.

Tapi adakah kita ingin menjadi spt kura kura????

Sebenarnya inilah sunnah alam, kita tidak mungkin akan terus berlari berterusan, namun kita tidak juga boleh terus berhenti dari meneruskan perjuangan.. dan ketika inilah kita menjadi kura kura yang sejati..terus berjalan dan berjalan sehingga sampai di garisan penamat.

Dan akhirnya kura kura menang kerana terus berjalan dan berjalan tanpa bertangguh dan leka dan kerana bertangguh dan leka lah akhirnya sang arnab kalah walaupun pantas berlari..

Kesimpulannya, kemenangan kura kura adalah ISTIQAMAH.

Bagi kita pejuang ISLAM, Istiqamah itu penting untuk terus berada dalam jalan dakwah walaupun bekerja seperti kura kura atau sang arnab..tiada sikap memandang remeh pada kemampuan orang lain.

Janganlah kita menjadi yang takut untuk berlari dalam perjuangan dan kalau berjalan tidak istiqamah…teruskan perjuangan yang kita fahami tanpa sebarang alasan.....