Monday, August 4, 2008

NILAI HALAQAH USRAH

Halaqah Usrah,
satu perkataan yang amat sinonim pada diri kita yang bergelar mad’u,mutarabbi or murabbi.Tapi kadang kadang kita dapat lihat sejauhmana keberkesanan usrah dalam pelaksanaan tarbiyah diri. Ada yang menyatakan agak boring, bolehla jugak, tak sabar sabar n untuk tambah ilmu dan meningkatkan keimanan kepada Allah. Itulah persepsi yang bermacam macam.

Ana nak sebut persepsi “agak boring tapi bolehla untuk tambah keimanan”. Padahal bukanlah baru sehari dua dalam halaqah usrah malah hampir bertahun tahun. Bila ditanya kenapa jadi begini. Alasannya, usrah terlalu skema n lebih kepada menghabiskan silibus. Nak berbual tentang isu lain amat terhad dan jarang sebab dah kalut nak balik pulak. Akhirnya usrah jadi tempat menghabiskan silibus. Memang tidak dinafikan dalam usrah kita ada bahan untuk di bahas, dibentang n di amalkan. Yang pasti untuk tambah keimanan pada Allah. Apa yang ana dapat simpulkan, halaqah usrah pada hari ini banyak terikat dengan bahan @ silibus. Cuba kita bayangkan tetiba kita ditukarkan di hulu yang bukan kawasan yang ada usrah n jauh dari ikhwah akhawat..so kita yang dah lama faham tarbiyah takan nak berdiam diri. Kebetulan pulak sume bahan tarbiyah di tinggalkan di kampung, so gunakanlah kefahaman tarbiyah yang ada.
Ape yang ana nak maksudkan disini halaqah usrah bukanlah bergantung pada bahan semata mata tapi murabbi perlu kreatif kena tackle mutarabbi supaya halaqah usrah yang kita bina betul betul harmoni dan mutarabbi tak sabar sabar menanti minggu seterusnya.
Yang paling penting kita dapat rasakan usrah adalah sunnah Rasulullah.kitelah yang perlu me"nilai"kan usrah supaya usrah kita adalah sukses.MURABBI perlu main peranan besar.
Wallahua'lam moga kita terus dalam medan dakwah.amin