Thursday, January 15, 2009

RUMAH TANGGA DAKWAH DAN PENDAKWAH


Rumah tangga Dakwah dan Pendakwah hari ini

Membina baitul Muslim seorang Pendakwah bukan satu perkara main main dan di ambil mudah…argh..satu yang terlalu kompleks dan perlu diperhalusi terutama AKHAWAT.
Bayangkan keaktifan seorang akhawat satu ketika sebelum berkahwin amat hebat dan penuh dengan pengorbanan….namun akhirnya dipinang oleh lelaki yang bukan SEFIKRAH, terpaksa diterima lantaran kekurangan IKHWAH setelah mana dipertimbangkan amal Islaminya…Allhamdulillah tergolong dalam golongan LELAKI BAIK DAN MUHSIN..ana bukanlah menafikan ketentuan takdir dan Jodoh namun apa yang menyedihkan adalah akhirnya KEAKTIFAN menjadi semakin perlahan.Alasan “suami ana tak berapa faham”, ana perlu fahamkan suami dulu”.Akhirnya kita hanya jadi PENGIKUT bukan PENGGERAK
Tertarik dengan kata kata yang di ucapkan oleh Ukhti Zainab Al Ghazali ketika mana beliau di uji dalam perkahwinannya bukan dengan IKHWAN, Katanya”Perkahwinan ku adalah kerana Allah.Hidup Matiku adalah Dakwah,sekiranya Perkahwinan menjadi penghalang kepada Kerja Dakwah, maka akan kupilih Dakwah dan mengakhiri perkahwinanku..Masyaallah itulah MUSLIMAH yang mengorbankan diri DEMI DAKWAH ..
Kadang kadang AKHAWAT “yang agak dah berumur” terfikir untuk mengakhiri zaman bujangnya tapi dengan reality sekarang kesukaran untuk mencari IKHWAH yang menyebabkan akhawat perlu berfikir panjang..
Bagi yang berfikir dan terus berfikir, pergantungan Allah mengatasi segalanya..tidak sanggup untuk berdepan dengan risiko menerima siapa sahaja, asalkan BAIK lantaran risikonya adalah KEAKTIFAN AKAN BERKURANG. Masih belum bersedia untuk mengurangkan kerja tarbiyah semata mata untuk merai dan memberi kefahaman kepada SUAMI untuk mereka faham tugas kita…ahhh tidak sanggup untuk korbankan…biarlah memilih terus bersendiri meneruskan Risalah Rasulullah disamping pergantungan yang kuat pada Allah untuk MEMBINA BAITUL MUSLIM DAKWAH DAN PENDAKWAH..Bukanlah terlalu memilih untuk memiliki lelaki yang terlalu ideal tp cukuplah dia dan kita adalah SEFIKRAH.

Menyeru kepada Akhawat yang terkedepan dan amat aktif di medan, berfikirlah semasaknya dalam membina Bait Muslim, supaya keaktifan kita tidak berakhir dengan sia sia. Siapa yang akan meneruskan tugas untuk mengkaderkan MUSLIMAH klu bukan kita.
HIDUP MATIKU ADALAH DAKWAH DAN TARBIYAH..